Суп харчо. Грузинський суп з яловичини з рисом і волоськими горіхами.

Суп харчо - це грузинський суп з яловичини з рисом і волоськими горіхами, приготований на спеціальній кислій основі - тклапі-засушеного на сонці пюре з сливи ткемалі (аличі).

Поєднання м'якого, ніжного смаку яловичого бульйону і нейтрального рису з нерізкою природною кислотою тклапі, пряною зеленню заправки і злегка в'яжучим ароматом горіхів створює характерний смак і запах супу харчо. Влітку тклапі можна замінити свіжою аличею (ткемалі), зате яловичину не можна замінити нічим, бо повна грузинська назва харчо - «дзрохіе хорци харшот» - означає «суп з яловичини» або, точніше, «яловиче м'ясо для харчо».

При відсутності тих або інших продуктів для приготування харчо замість кислоти тклапі й аличі можна використовувати помідори або сік лимона; замість базиліка і кінзи - зелень селери і кропу. Ці заміни допустимі, так як вони не змінюють характеру самого харчо.

Тільки пряної зелені повинно бути багато, в усякому разі не менше 1 ст. ложки.

Слід пам'ятати, що будь-які замінники тклапі, крім соків, тобто свіжі помідори і аличу, потрібно вводити в харчо за 15 хвилин до готовності.

Щоб приготувати суп харчо Вам знадобиться:

500 г яловичої грудинки
1 \ 2стакана рису
2 ст. ложки жиру
2 цибулини
2 - 3 зубчики часнику
2 ст. ложки томату-пасти
2 ст. ложки соусу ткемалі
1 стручковий перець
сіль, кілька горошин чорного перцю
1 ст. ложка рубаної зелені петрушки або кинзи.

Яловичу грудинку нарізати на шматки, помити, залити холодною водою (2-2,5 л) і варити близько двох годин на помірному вогні.

Потім додати перебраний і промитий рис і варити до готовності. За 15 хвилин до кінця варіння посолити, ввести дрібно нарізані пасеровані на жирі з томатом-пастою цибулю, перець, соус ткемалі, товчений часник.
   
Готовий суп заправити товченим часником, посипати зеленню петрушки або подрібненою кінзою.

Дивіться далі